Programmalijn Voorkant
In de programmalijn 'Voorkant' zijn een aantal acties benoemd. Deze acties zijn erop gericht om problematiek eerder te signaleren en in te kunnen grijpen, zodat erger voorkomen kan worden.
Pilot bemoeizorg
Uit het onderzoek 'Versnelling naar de voorkant' blijkt een unanieme behoefte aan herontwikkeling en financiering van bemoeizorg. Deze vorm van zorg richt zich op mensen die zelf geen zorg kunnen organiseren en waarbij niet-handelen geen optie is. In samenwerking met diverse zorginstellingen wordt een pilot opgezet voor een interdisciplinair bemoeizorgteam. Dit team zal zich actief inzetten in Alkmaar, Den Helder en Dijk en Waard. Movisie zal in opdracht van het Ministerie van VWS, het onderzoek doen naar de mogelijkheden voor bemoeizorg en de effecten en resultaten meten.
Vroegsignalering van terugval
In de praktijk blijkt dat een aanzienlijk aantal mensen die behandelingen hebben ondergaan bij instellingen zoals de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, binnen een korte periode terugvallen in psychische klachten of middelengebruik. Deze terugval leidt soms tot nieuwe opnames of inzet van een crisisdienst of politie. Het is aannemelijk dat voor een deel van deze groep (hoewel velen in staat zijn om zelf achteruitgang te herkennen en hulp te zoeken) veel winst te behalen valt door terugval na behandeling vroeger te signaleren en hierop sneller te reageren. Op deze manier kan inzet van acute en klinische zorg worden verminderd.
Op basis van data naar aanleiding van een inventarisatie door GGZ-NHN over terugval, kunnen verschillende acties worden ingezet om signalen van terugval eerder op te merken en hierop eerder in te grijpen:
- Evaluatie van hoe tijdens een lopende behandeling beter kan worden geanticipeerd op een (mogelijke) terugval in de toekomst.
- Proactieve koppeling van ervaringsdeskundigen aan cliënten die zich aan het einde van hun behandeling bevinden, die ook na beëindiging van de behandeling in contact met de cliënt blijven.
- Het bieden van periodieke ondersteuning aan cliënten door de POH-GGZ na beëindiging van een behandeling.
- Het ontwikkelen van een actievere signalerende rol voor andere partijen zoals politie, woningcorporaties, wijkteams en bemoeizorg.