Programmalijn Samenwerking
Een effectieve aanpak van mensen met onbegrepen gedrag vereist nauwe samenwerking tussen gemeenten en partners in de zorg-, sociaal- en veiligheidssectoren. Deze pijler van ons programma is gericht op het stimuleren van deze samenwerking.
Netwerkontwikkeling en -onderhoud spelen een cruciale rol
Het onderzoek 'Versnelling naar de voorkant' benadrukt het belang van directe communicatie als een sleutelfactor voor succesvolle interventies bij mensen met onbegrepen gedrag. Het kennen van de juiste contactpersonen, begrip hebben voor elkaars rol en het vertrouwen op elkaar zijn van vitaal belang. Echter, in de dagelijkse praktijk ervaren we vaak willekeurigheid en discontinuïteit in deze communicatie. Door personeelsverloop en hoge werkdruk komt de opbouw en het behoud van deze netwerken voortdurend onder druk te staan. Het gevolg is dat men vaak niet meer weet wie waarvoor benaderd kan worden.
Bijeenkomsten voor verbinding
Er bestaat een breed gedeelde behoefte aan periodieke ontmoetingen en kennisuitwisseling. In de Kop van Noord-Holland worden jaarlijks enkele informele bijeenkomsten georganiseerd onder de noemer 'De Verbinding', gericht op mensen met onbegrepen gedrag. Op basis van dit succesvolle initiatief worden in de komende twee jaar, onder dezelfde noemer 'De Verbinding', vier laagdrempelige bijeenkomsten georganiseerd in de subregio's Noord-Kennemerland en West-Friesland. Deze bijeenkomsten bieden gemeenten en partners in de zorg- en veiligheidssector een platform om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en van elkaar te leren. Houd de agenda in de gaten.
Gemeentelijke leertafels Zorg en Veiligheid
Uit 'Versnelling naar de voorkant' blijkt dat NHN-gemeenten vergelijkbare uitdagingen hebben bij de aanpak van onbegrepen gedrag. Daarom ontwikkelen we een netwerk van adviseurs op het snijvlak van zorg en veiligheid, die samenwerken aan complexe casuïstiek. Belangrijke gespreksonderwerpen zijn onder andere interne samenwerking, procesregie, bestuursrechtelijke maatregelen en effectieve overlegstructuren. We delen kennis en leren van elkaar. Doe mee!
Samenwerking binnen de Acute Zorgketen
Als onderdeel van de implementatie van de Generieke Module Acute Psychiatrie wordt de samenwerking binnen de acute zorgketen versterkt. Periodieke overleggen tussen de politie, GGZ-NHN en GHOR/ambulancezorg helpen knelpunten aan te pakken. In Basisteam Alkmaar is vorig jaar de training GGZ-politie gehouden, met als doel begrip en samenwerking te bevorderen. Deze trainingen zijn succesvol gebleken en worden uitgebreid naar andere NHN-regio's. Bovendien worden brede themabijeenkomsten georganiseerd om de verbinding en begrip tussen de betrokken partijen te versterken, met deelname van GHOR in 2024 en 2025. Houd de agenda in de gaten.
Doorontwikkeling Persoonsgerichte Aanpak (PGA) OGGZ 1% en Levensloopaanpak
De PGA OGGZ 1% is een vast onderdeel van het ZVH-werkproces voor complexe casuïstiek met veiligheidsrisico's of overlast. De aanpak wordt regelmatig geëvalueerd en verbeterd. GGZ-NHN werkt aan een flexibele levensloopaanpak voor zeer complexe gevallen, met focus op langdurige en op maat gemaakte begeleiding en behandeling. Dit wordt uitgevoerd door forensisch ACT-teams en kan zowel ambulant als klinisch zijn. We blijven de integratie van gespecialiseerde kennis en samenwerking op het gebied van verslavingszorg en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel bevorderen. Daarnaast onderzoeken we manieren om de PGA OGGZ en Levensloopaanpak beter op elkaar af te stemmen.