BOUWSTEEN 1 - INBRENG MENSEN MET ONBEGREPEN GEDRAG

De gereedschapskist van het goede gevoel

Dick van der Vlugt (61) weet als geen ander wat het effect van training kan zijn. Het deed hem - bijna - kopje onder gaan en het is ook zijn reddingsboei. Nu deelt hij als senior ervaringsdeskundige bij GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) zijn ervaringen met anderen. “Ik help mensen om hun eigenwijsheid te vinden.”

Dick was 42 jaar, toen hij een training NLP en familie-opstellingen volgde. Vrijwel uit het niets beleefde hij zijn eerste van twee perioden van geestelijke ontwrichting. De training had zo’n grote impact dat hij in een soort emotioneel delirium terechtkwam. De tweede episode, 11 jaar later, was nog heftiger. Ook ditmaal lag er een training aan ten grondslag, nu met als centraal thema de schaduwkant van je leven. De herbeleving van een jeugdtrauma zorgde ervoor dat hij compleet doordraaide en zwaar de molen van de psychiatrische zorgverlening in moest.

“Ik zeg altijd: ziek zijn is het begin van heling. Net als bij koorts besef je dan pas dat er iets mis is en dat je op zoek moet naar de dieperliggende oorzaken.”

Een waan-zinnig spel

“Het etiketje dat ik opgeplakt heb gekregen is ‘een bipolaire stoornis zonder de depressieve kant’. Het manische kan ik aardig onder controle houden door te weten wanneer het gas erop kan en wanneer het er weer af moet.” Nooit meer een training voor Dick van der Vlugt, zou je denken. Maar zo is het niet. Dick was op dat moment nota bene zelf coach, adviseur en trainer. Mensen iets aanreiken zit hem in het bloed, maar nu besloot hij die eigenschap meer in te zetten voor mensen die net als hij door onderliggende problemen mentaal in de knel waren gekomen. Bij de GGZ NHN begeleidt hij onder meer lotgenotengroepen. “Ik zeg altijd: ziek zijn is het begin van heling. Net als bij koorts besef je dan pas dat er iets mis is en dat je op zoek moet naar de dieperliggende oorzaken.” Dick gelooft heel erg dat iedereen een innerlijke kracht of ‘eigen wijsheid’ heeft. Jouw taak als coach of begeleider is om hem of haar in contact te brengen met die eigenwijsheid. Energiek als hij is zoekt hij steeds naar nieuwe manieren om mensen te raken. “Ik ben een spel aan het ontwikkelen. Waan-zinnig heet dat. Om aan te geven dat een waan ook zinnig kan zijn. Ook dit spel is bedoeld om zelfkennis te stimuleren en zo dichter bij jezelf te komen.”

Op weg met mobiel Dick

Een andere coachingsvorm die hij toepast, nu binnen zijn eigen bedrijf Creative Consultancy & Coaching, is om een dag lang met iemand op pad te gaan. “We doen van alles en ik vraag maar raak. Ik ben niet van tien minuten gesprekjes. Zo kom je nooit tot de kern. ‘Eigenwijs op weg met mobiel Dick’, noemt hij het. Momenteel stroopt hij de markt af naar een tweedehands Bukhanka camper van Russische makelij, waarmee hij met zijn reispartners echt vrijheid hoopt te ervaren. En soms hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Een onderdeel van de behandeling bij de GGZ NHN is ‘de gereedschapskist van het goede gevoel’. Dick is fan: “Als je even niet lekker in je vel zit, kun je uit die kist iets halen wat je een goed gevoel geeft. Het is overdrachtelijk bedoeld voor het principe dat je tegenover iets negatiefs iets positiefs moet zetten. Dat verschilt per persoon, van een potje tennis tot een lekker gebakje. Ik knap altijd op als ik op mijn mountainbike door de duinen cross of aan mijn digitale dagboek werk.”