BOUWSTEEN 1 - INBRENG MENSEN MET VERWARD GEDRAG

De kracht van blijven praten

Sylvia* volgde bij De Hoofdzaak diverse cursussen om aan haar eigen herstel te werken, nu geeft ze deze cursussen ook aan anderen. “Bij het verwerken van nare ervaringen helpt het om erover te praten. In mijn geval: hoe meer, hoe beter.”

Sylvia heeft een bipolaire stoornis. Dat had ze redelijk onder controle, totdat ze andere medicijnen moest gaan slikken. Ze raakte in een diepe depressie, kreeg psychotische gedachten en deed meerdere suïcidepogingen. Bij de laatste - een val van een gebouw - raakte ze dusdanig zwaargewond dat de kans reëel was dat ze nooit meer zou lopen. In revalidatiecentrum Heliomare ging de knop om, ze mocht terug naar haar vertrouwde medicatie en werkte hard aan haar fysieke herstel. Met als resultaat: Sylvia beweegt weer op eigen kracht.

Waak & slaapritme

In 2020 vond Sylvia ook de motivatie om aan haar psychische kwetsbaarheid te werken. Bij regionale cliëntenorganisatie De Hoofdzaak volgde zij de cursussen ‘Zicht op herstel’ en ‘Herstel en jouw herstelverhaal’. Ze besloot zich door te ontwikkelen tot ervaringsdeskundige om zelf dit soort cursussen te kunnen geven. “Ik heb de HBO-opleiding Omgangskunde gedaan en heb een achtergrond in bedrijfstrainingen. Ik vind het leuk om kennis over te dragen.” Sinds september is Sylvia onderdeel van het vrijwilligersteam van De Hoofdzaak. Eerst zat ze achter de infotafel, waar ze informatie en advies gaf aan de doelgroep over uiteenlopende onderwerpen, van wonen tot zorg en welzijn. Nu begeleidt ze cliënten met hulpvragen. Zoals iemand met ADHD die meer structuur in zijn waak & slaapritme wil krijgen. En een ander die een behoorlijke tik heeft gekregen door een echtscheiding en onder meer een woonurgentieverklaring probeert te krijgen om ergens anders te kunnen wonen. Sylvia: “Dat is niet mijn expertise, maar dan ga ik googlen om de juiste ingangen te vinden.”

“Nog steeds merk ik bij mezelf hoe goed het is om over mijn eigen ervaringen en gevoel te praten. Je kunt er daardoor beter mee omgaan.”

Uitlaatklep

Daarnaast is ze begonnen met het geven van de cursussen die ook haar geholpen hebben. “Het is fijn om in een groep je ervaringen te kunnen delen. Het is een uitlaatklep. Nog steeds merk ik bij mezelf hoe goed het is om over mijn eigen ervaringen en gevoel te praten. Je kunt er daardoor beter mee omgaan.” Sylvia heeft haar zinnen al gezet op een andere cursus die ze in het najaar wil volgen, namelijk ‘Vriendschap in beweging’ van de GGZ. “Veel mensen zitten door hun psychische problemen in een isolement. Hoe kun je toch open blijven staan voor je omgeving en relaties onderhouden? Die inzichten kan ik weer gebruiken in mijn cliëntenondersteuning en cursussen.”

Vangnet

Toen Sylvia tijdens een van haar suicidepogingen bijtijds van het treinspoor werd gehaald, bracht de sociaal verpleegkundige haar naar huis. Die had de inschatting gemaakt dat dit verantwoord was. “Maar ik had natuurlijk opgenomen moeten worden.” Kortom, het vangnet voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn, is nog niet zo sterk als het zou moeten zijn, weet Sylvia uit eigen ervaring. “Als ik iets kan betekenen in dat vangnet, doe ik dat graag. Het geeft mij veel voldoening.” *Sylvia is een pseudoniem.